Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Caponata wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy, odstawiamy na 20-30 minut, po czym płuczemy go dokładnie i suszymy.
Czosnek wrzucamy na zimny olej i czekamy aż zacznie się smażyć, następnie dodajemy cebulę oraz seler i całość smażymy ok 4 minuty.
Po tym czasie dodajemy pomidory, rodzynki, bazylię, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej, papryką, solą oraz pieprzem i dusimy caponatę przez 10-15 minut.
Ugotowaną caponatę ściągamy z ognia, dodajemy kapary, oliwki, cukier oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.
Bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony (ok 2 minuty z każdej strony).
Następnie usmażonego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy i dodajemy do caponaty, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 8 minut.
Gotową caponatę wykładamy na talerz, ozdabiamy bazylią, na caponatę kładziemy połowę burraty i podajemy z włoskim pieczywem. Smacznego!