Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ciasteczka z kaszy manny
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 4/5 szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru i szczyptę cynamonu, całość mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy łyżkę mleka i wbijamy jajko, znów całość mieszamy łyżką.
Na koniec dolewamy roztopione masło. Mieszamy szybko łyżką, po czym zaczynamy wyrabiać ciasto ręką do momentu, aż utworzymy z niego kulę.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy.
Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce.