Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa pokusa
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
2.
Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę a następnie wyciskamy sok. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i sok z cytryny dodajemy jajka i żółtka oraz cukier i mieszamy. Powstałą masę zagotowujemy, często mieszając aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.
1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksami, słodzimy cukrem pudrem i dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na zimną masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki aby krem lekko stężał. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i gdy zaczną tężeć wylewamy na masę śmietanową.