Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z gruszkami
Masło utrzyj z żółtkami i cukrem, dodaj cukier waniliowy, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj z pianką ubitą z białek. Przełóż do natłuszczonej tortownicy, piecz 40 minut w temp. 180 stopni, wystudź. Gruszki obierz i pokrój, skrop sokiem z cytryny. Zagotuj 1 litr wody z cukrem, dodaj goździki, cynamon, wrzuć gruszki. Gotuj ok. 15 minut, odcedź i wystudź. Czekolady połam i roztop w kąpieli wodnej, kremówki ubij z fixem, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudź. Mascarpone wymieszaj z czekoladą. Dodaj żelatynę i kremówkę. Do pianki wrzuć gruszki. Boki ciasta owiń paskiem papieru do pieczenia. Nakłuj ciasto gęsto wykałaczką i nasącz likierem z 1 łyżką wody. Na ciasto przełóż piankę z gruszkami, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Udekoruj czekoladową posypką i wiórkami czekolady.