Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy bananowiec. Ciasto czekoladowo-bananowe.
Banana umieszczamy w misce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, miksujemy wstępnie. Następnie wbijamy jajka i dodajemy 1/4 szklanki oleju. Całość miksujemy, aż do połączenia składników.
W drugiej misce mieszamy łyżką mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy.
Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma mieć ciemną (kakaową) barwę.
Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Im mniejsza keksówka tym ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia będzie dłuższy.
Po wystudzeniu wyciągamy z formy i podajemy. Ciasto przez długi czas jest miękkie i wilgotne, ale należy je przechowywać pod przykryciem.