Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik bananowo-chałwowy
BiszkoptBiałka ubić na sztywno,dodać cukier i zmiksować na lśniącą pianę,dodać żółtka i proszek bo pieczenia-zmiksować.
Dodać mąki i kakao(przesiane) i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.
Dobrze wystudzić,zimny przekroić na 3 blaty.
Krem
z mleka,słodziku(lub cukru) i budyniu ugotować budyń-dobrze wystudzić.
Margarynę zmiksować z zimnym budyniem na gładki krem.
Na pierwszym blacie biszkoptu ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż banany(skropić lekko sokiem z cytryny)
na banany wyłożyć 1/3 kremy,przykryć drugim blatem.
Chałwę drobno pokroić i dodać do kremu(można odrobinę zostawić do ozdoby) dokładnie wymieszać.
i wyłożyć na biszkopt(zostawić trochę na boki i wierzch tortu).
Przykryć całość 3 blatem biszkoptu i wysmarować resztą kremy całość.
Chłodzić w lodówce minimum 12 h.
SMACZNEGO