Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe ślimaczki
Kroki postępowania
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut.
![Krok 1 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki1-2.jpg)
Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie.
![Krok 2 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki2-2.jpg)
![Krok 3 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki3-2.jpg)
![Krok 4 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki4-2.jpg)
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem.
![Krok 5 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki5-2.jpg)
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem, doprowadzając do zagotowanie. Do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąkę, które dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące się mleko i gotujemy przez około 2 minuty. Ugotowany budyń lekko studzimy.
![Krok 6 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki6-2.jpg)
Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
![Krok 7 - Czereśniowe ślimaczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czeresniowe-slimaczki7-2.jpg)