Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kopiec kreta
Kroki postępowania
7 jajek,
1 szklanka mąki pszenne,
1 szklanka cukru,
2 łyżki kakao,
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia. Do dużej miski wbijamy białka, a żółtka osobno do szklanki. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka – miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Niezbyt dużą tortownicę smarujemy od dołu tłuszczem i wylewamy ciasto biszkoptowe – pieczemy 30 minut w temp. 180*.
![Krok 1 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta5-2.jpg)
![Krok 2 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta6-2.jpg)
![Krok 3 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta1-2.jpg)
![Krok 4 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta2-2.jpg)
![Krok 5 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta3-2.jpg)
![Krok 6 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta4-2.jpg)
![Krok 7 - Domowy kopiec kreta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-kopiec-kreta0-2.jpg)