Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowy
Bułki namoczyć w rosole, dodać do mięsa (nie odsączać!) i dokładnie wymieszać rękami, tak, by bułka się rozpadła i połączyła z mięsem w gładką masę. Masę doprawić imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. Do całości wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć masę mięsną dokładnie ją wygładzając. Na wierzchu pasztetu ułożyć plastry boczku, tak by zakrywały całą jego powierzchnię (dzięki temu pasztet nie wyschnie z wierzchu, a tłuszcz z boczku wsiąknie w niego dodając smaczku).
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po 30 minutach ściągnąć boczek i obsypać pasztet ulubioną przyprawą np. majerankiem i czerwonym pieprzem i piec jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu pasztet wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy postoi 1-2 dni w lodówce. Pychota!
Smacznego! Karla