Przepis i sposób przygotowania na: Dorada faszerowana piwnym orzotto
Nacieramy dokładnie solą , odrobiną pieprzu i skrapiamy sokiem cytrynowym.
Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
FARSZ:
Cebulę drobno siekamy.
Złocimy na maśle.
Dodajemy posiekany czosnek , a następnie przelaną wodą kaszę gryczaną białą.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy piwem.
Na wolnym ogniu! gotujemy mieszając od czasu do czasu , do momentu aż piwo całkowicie wyparuje ( ok. 20 minut )
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SOS :
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.
Dolewamy śmietanę.
Doprawiamy solą morską , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! )
Dodajemy porwany rozmaryn i wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚC:
Przygotowanym , lekko ostudzonym farszem nadziewamy dokładnie rybę.
Smarujemy oliwą.
Wkładamy do naczynia do zapiekania.
Obok wlewamy przygotowany sos.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut ( czas zależy od wielkości ryby ).
Wszystko razem zapiekamy.
Podajemy gorące!