Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka owocowa
Borówki i maliny opłukać i wrzucić do osobnych garnków, dodać po 50 g cukru i gotować tak jak jabłka. Ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać częścią ciepłego mleka, wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i roztrzepane jajka, pamiętając by odłożyć trochę do posmarowania wierzchu. Masło rozpuścić. Resztę ciepłego mleka wlać do miski z sypkimi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić. Dolać ciepłe masło i dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Odstawić na 20 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy sezamem i cukrem pudrem. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części i każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Pierwszy placek posmarować dżemem z malin, następnie zwinąć go w rulon i pokroić w plastry 4-5 cm. Układamy je na dnie formy do babki. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Na drugi placek kładziemy dżem z jabłek a na trzeci z borówek. Pokrojone roladki z ciasta układamy w formie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut.