Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Kroki postępowania
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe oraz makowe
![Krok 1 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-babka-z-makiem-i-orzechami1-2.jpg)
MAKOWE NADZIENIE:Wszystkie składniki (poza olejkiem) umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy do smaku.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
![Krok 2 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-babka-z-makiem-i-orzechami2-2.jpg)
![Krok 3 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-babka-z-makiem-i-orzechami3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-babka-z-makiem-i-orzechami4-2.jpg)
Wypełnioną formę odstawiamy na około 15-20 minut by ciasto podrosło. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Babkę pieczemy godzinę.
Gotową wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORACJA:Czekoladę łamiemy i wraz z masłem umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotową czekoladą polewamy babkę. Z owoców wykonujemy kolorowe kwiatuszki. Babkę odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.
![Krok 5 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-babka-z-makiem-i-orzechami5-2.jpg)