Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem i owocami
Kroki postępowania
Z drożdży, letniego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami1-2.jpg)
Do wyrośniętego zaczynu, dodajemy jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
![Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami2-2.jpg)
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ciasto, wałkujemy na około 5 mm i wykrawamy koła, ale najpierw większą szklanką, po czym w wyciętym kole mniejszą, zyskujemy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
![Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami3-2.jpg)
Mniejszy krążek zostawiamy, a powstałą oponkę zwijamy w ósemkę tak jak na zdjęciu, można ją lekko rozciągnąć.
![Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami4-2.jpg)
Do formy kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim nasze krążki, a na każdym boki z powstałej ósemki, nie trzeba tego zlepiać, samo się złączy przy wyrastaniu.
![Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami5-2.jpg)
Ser miksujemy z żółtkiem cukrami, na koniec dodajemy ubitą pianę. Owoce (ja użyłam borówek i malin) myjemy i osuszamy na sitku.
Do każdej bułeczki dajemy po łyżeczce sera na to po 2 owoce.
Pieczemy po około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
![Krok 6 - Drożdżowe bułeczki z serem i owocami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-buleczki-z-serem-i-owocami6-2.jpg)