Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe knysze z kapustą
2 duże główki kapusty białej
2 jaja
1 cebula duża
2 łyżki masła
ziele andgielskie
pieprz
sól
Zaparzamy szklankę mąki w misce dwiema szklankami mleka, wymieszać i ostudzić.
Dodać rozdrobnione drożdże i cukier, postawić w ciepłym miejscu, aby zaczyn podrósł.
Sześć całych jaj i żółtka roztrzepać, dodać do wyrośniętego rozczynu, dosypać resztę mąki, osolić i dokładnie wyrobić.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do osolonej, wrzącej wody i ugotować.
Wyjąć z garnka, a gdy przestygną, wycisnąć, drobno posiekać, przesmażyć w rondelku z łyżką masła i lekko zrumienioną cebulą.
Wbić jaja, dodać zmielone ziele angielskie, pieprz i sól.
Gdy ciasto trochę podrośnie podzielić na kawałki. Z każdego uformować płaską bułeczkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włożyć nadzienie i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Knysze ułożyć na wysmarowanej blasze i gdy podrosną,piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut.