Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z żurawiną
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru.
![Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina2-2.jpg)
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować dodatki: miękkie masło utrzeć z cukrem. Żurawinę umyć, osuszyć i posiekać w rozdrabniaczu.
![Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina3-2.jpg)
Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży prostokąt.
![Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina4-2.jpg)
![Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina5-2.jpg)
Posypać posiekaną żurawiną. Ciasto zwinąć w ciasny rulon.
![Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina6-2.jpg)
Przy pomocy nitki pokroić rulon w kawałki szerokości ok. 3cm.
![Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina7-2.jpg)
Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25 minut do napuszenia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut aż się zarumienią. Wystudzić na kratce
![Krok 8 - Drożdżowe ślimaczki z żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-slimaczki-z-zurawina8-2.jpg)