Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

drożdzówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1/2 litra
jajko 5 szt.
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
truskawki 1/2 kg.
mąka 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
rabarbar 4 łodygi
margaryn 100 gr.

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzówka

Kroki postępowania

1
truskawki myję rabarbar obieram i kroję w kostkę
Krok 1 - drożdzówka foto
2
drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku(pół szklanki ) z łyżeczką cukru.margarynę (100 gr.)rozpuszczam w rondelku i schładzam do temp. pokojowej ,mąkę wsypuję do miski dodaję jajka ciepłe mleko drożdże rozpuszczone wyrabiam mikserem ,po około 10 minutach dodaję roztopioną margarynę, chwile mikser wyrabia i odstawiam ciasto do wyrośnięcia .po około 1/2 godz. przekładam ciasto na formę (keksowa) posmarowanej tłuszczem i odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia
Krok 2 - drożdzówka foto
3
jak cisto wyrośnie na wierzch kładę podgotowany rabarbar z truskawkami ( gotuję około 10 minut i odcedzam z soku)
Krok 3 - drożdzówka foto
4
posypuję kruszonką (mąka + cukier+ margaryna)do piekarnika w temp.170 stopni na 40 minut.
Krok 4 - drożdzówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 16.05.2015 22:39
drożdżówka mniam
Agata3 12.01.2014 15:50
Super drożdżówka ;)
anoosia 27.08.2013 12:28
no no, niezłe!
meg1984 01.07.2013 11:49
smaczne ciasto
Renata9 01.07.2013 11:26
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak