Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
3 szklanki
mleko ciepłe
1 szklanka
cukier
1/2 szklanki
cukier waniliowy
1 opak.
Sklep Prymat
jaja
2 szt.
żółtko jajek
1 szt.
masło
100 g
drożdże świeże
42 g
kruszonka
mąka pszenna
1/2 szklanki
cukier
1/2 szklanki
masło zimne
60 g
truskawki
300 g
białko
1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 27.07.2011 19:43
Ciasto drożdżowe pycha.
ilka_86 28.06.2011 15:53
dziękuję:)
ilonkowy 14.02.2011 21:33
świetne tradycyjne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak