Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy ślimak z rabarbarem
Kroki postępowania
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lecytynę, odstawić.
![Krok 1 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać rozczyn, na koniec dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
![Krok 2 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem2-2.jpg)
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować w duży prostokąt.
![Krok 3 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem4-2.jpg)
Ciasto zwinąć w rulon, a następnie uformować ślimaka.
![Krok 5 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem5-2.jpg)
Przełożyć do formy wyścielonej papierem (23cm średnicy), lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 40 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do uzyskania kruszonki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-slimak-z-rabarbarem6-2.jpg)