Przepis i sposób przygotowania na: Duńskie sledzie w sosie chrzanowym
Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.Następnie dokładnie odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w plastry, natomiast paprykę konserwowa w paseczki.Na śledziu położyć plasterek ogórka i paseczki papryki.Spiąć dwoma wykałaczkami ponieważ będą one dzielone na polówki ale to dopiero przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Chrzan, majonez oraz śmietanę dokładnie połączyć, jabłko zetrzeć na tarce połączyć z wcześniejszymi składnikami.Doprawić do smaku sola oraz
PODAWANIE ŚLEDZI Do śledziarki przelewamy przyrządzony sos. Ruloniki kroimy na połowę.Układamy na sosie, w każdego śledzia wkładamy kapara.Czerwona cebulkę kroimy w krążki i posypujemy nimi śledzie.