Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa straciatella
Kroki postępowania
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie dynię. Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku według uznania.
Między czasie przygotowujemy wierzchnią galaretkę.
Tężejącą dyniową galaretkę wykładamy na zastygniętą masę. Wierzch wyrównujemy i torcik ponownie odstawiamy do chłodu.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Za pomocą ostrego noża delikatnie ścinamy zastygnięta czekoladę wykonując czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika