Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

dżem śliwkowo kakaowy

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwka zwykła 5 kg
cukier 70 d dag
kakao 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: dżem śliwkowo kakaowy

Kroki postępowania

1
cukier od 70 dag do 1 kg




śliwki płuczemy, wydrążamy.
Krok 1 - dżem śliwkowo kakaowy foto
2
wydrążone przekręcamy przez masyznkę, bądź benderujemy. Wykładamy do garnka.
Krok 2 - dżem śliwkowo kakaowy foto
3
Śliwki smażymy, w tym czasie naszykowujemy sobie cukier i kakao. Od czasu do czasu śliwki mieszamy.
Krok 3 - dżem śliwkowo kakaowy foto
4
w momencie gdy zgęstnieją dodajemy kakao i cukier, mieszamy je, smażymy ok 15 minut.
Krok 4 - dżem śliwkowo kakaowy foto
5
Cukru dodajemy w zależności od słodkosci śliwek, dlatego najlepiej spróbowac dżem. Gorący przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.
Krok 5 - dżem śliwkowo kakaowy foto
6
smacznego.
Krok 6 - dżem śliwkowo kakaowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 20.10.2013 20:12
chodzillo, że od 70 dag do 1 kg, ciezko to jakoś ująć, zmieniłem na 70 dag, a pod zdjęciem napisałem od 70 dag, do 1 kg, wszystko zależy od słodkości śliwek:)
Renata9 20.10.2013 20:06
pyszny dżemik, ale chyba musisz edytować w składnikach tego przepisu, chodzi mi o cukier, bo chyba wkradł się błąd

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak