Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jasnych winogron i cytrusów
W tym czasie wyszorować i sparzyć cytrusy, osuszyć, zetrzeć skórki (niekoniecznie ze wszystkich owoców) i wycisnąć sok - dodać do winogron razem z żel-fixem i dokładnie wymieszać.
Ogrzewać na niewielkim ogniu 10 minut od czasu zagotowania.
Można też zmiksować owoce, ale wówczas wystarczy dżem gotować 4-5 minut od zagotowania.
Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki i natychmiast zakręcić - postawić dnem do góry. Nie pasteryzować!
Idealnie nadają do tego dżemu drobne winogrona bezpestkowe tzw. "rodzynkowe". Ten dżem pochodzi z kuchni włoskiej, jednak w oryginale zawierał znacznie więcej cukru, niemal jak konfitury. Ja zredukowałam większość cukru i dodałam żel-fix, co powoduje, że dżem ma znacznie lżejszą konsystencję.