Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy jabłecznik z kaszą manną
Składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, ew. cynamon) mieszamy w misce aż uzyskamy jednolitą masę. (Uwaga! Ilość cukru podana w przepisie dotyczy jabłek słodkich. Im jabłka kwaśniejsze tym wiecej cukru należy dodać. Ponadto w przypadku jabłek \"ze słoika\" należy zredukowac ilość cukru i dostosować ją do zawartości cukru obecnym w przetworach).
Prostokątną blachę do ciasta wyłożyc papierem do pieczenia. Suchą masę podzielić na 3 części (ok 1.5 szklanki na warstwę), jabłka na 2. Na dno blachy wyłożyć równomiernie pierwszą warstwę suchą. Na nią nałożyć część jabłek, na to warstwę suchą, jabłka i znowu suchą. Na wierzchnią warstwę suchą nałożyć cienka warstwę masła (pokrojone w plasterki lub roztopionre wcześniej - nakładać pędzlem kuchennym).
Piec w 180 st, do zarumienienia (ok 30 min). Poczekać aż wystygnie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień!