ryż ugotować w osolonym wrzątku ok.20min.odcedzić i wsypać do miseczki wystudzić,czerwone papryki rozciąć wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne,zieloną paprykę oczyścić z pestek,opłukać i pokroić w drobną kosteczkę,papryczkę chili rozciąć wzdłuż,usunąć pestki i pokroić strączek w plasterki,oliwki osączyć z zalewy i pokroić w grube plasterki,cebule pokroić w talarki rozgrzać olej i podsmazyć cebule,dodać chili i zieloną paprykę,chwilę smażyć razem,wymieszać z koncentratem pomidorowym i łyżką ajvaru połączyć z ryżem i oliwkami,przyprawić solą,pieprzem i cukrem,wymieszać ze startym serem i napełniać farszem połówki papryk,do formy żaroodpornej wlać bulion włożyć papryki i zapiec ok.25min.w temp.180st.podawać z dodatkiem pozostałej pasty ajvar.