Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pieczarki 1 kg
papryka czerwona 1-2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
cebula 1-2 sztuki (średniej)
Kurczak (cały)
pieprz do smaku
sól do smaku
majeranek do smaku
ziele angielskie do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
olej roślinny 2-3 łyżki
ryż 2 (ugotowany)
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak

1. Kurczaka wypatroszyć z kości zostawiając całą skórę i natrzeć przyprawami. (do tego potrzebne jest trochę cierpliwości)

2. Ryż ugotować.

3. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę i chwilę smażyć, przyprawić do smaku.

4. Cebulkę i pieczarki wrzucić do mięsa, dodać ugotowany ryż oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

5. Gotowym farszem napchać kurczaka i pozszywać nicią lub spiąć wykałaczkami.

6. Kurczaka nacieramy odrobiną oleju rozrobionego z ostrą papryka, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy ok. połową szklanki wody. Kurczaka zapiekamy ok. 60-80minut, dość często podlewamy sosem z naczynia aby mięsko nie było suche i pilnujemy aby sosu nie zabrakło..

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 04.08.2013 12:16
Fajny chrupiący kurczaczek
fotoviderek 30.04.2013 07:10
Uwielbiam takiego kurczaka :)
Motorek 14.02.2013 09:53
smaczny kurczaczek
Mirka-Ludomila 06.02.2013 09:09
apetyczny
rjustysia 17.01.2013 12:00
Wspaniały pomysł na odmienienie zwykłego pieczonego kurczaka :) zjadłabym chętnie :)
Magda60 15.01.2013 12:18
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak