Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak
Grzyby suszone umyć i zamoczyć na kilka minut, aby zmiękły, następnie pokroić je w paseczki i dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą do mięsa mielonego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oraz sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.
Przygotowane mięso mielone umieścić na środku płata z kurczaka i zawinąć jak roladkę, następnie " zasznurować" nicią i ułożyć w brytfance, obłożyć ziemniakami i posypać pokrojonym w paseczki porem (ilość dowolna), mięso po wierzchu posypać majerankiem.
Piec około 50-60 min w temp. 190st ja piekłam pod przykryciem dopiero pod koniec pieczenia odkryłam, aby się troszkę zarumieniło, po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z upieczonymi ziemniakami. Pieczeń na zimno smakuje wybornie jako zastępstwo dla wędliny.