Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duży kurczak 1 sztuka
mięso mielone 40 dag
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
zielona pietruszka
DODATKOWO:
ziemniaki
por
grzyby suszone 5-6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak

Kurczaka po dokładnym umyciu i osuszeniu pozbawić kości od środka starając się nie uszkodzić skóry ma nam powstać jeden płat mięsa, następnie lekko rozbić go tłuczkiem i posypać z dwóch stron dowolną przyprawą do drobiu i tak zostawić na minimum 2 godziny.

Grzyby suszone umyć i zamoczyć na kilka minut, aby zmiękły, następnie pokroić je w paseczki i dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą do mięsa mielonego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oraz sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.

Przygotowane mięso mielone umieścić na środku płata z kurczaka i zawinąć jak roladkę, następnie " zasznurować" nicią i ułożyć w brytfance, obłożyć ziemniakami i posypać pokrojonym w paseczki porem (ilość dowolna), mięso po wierzchu posypać majerankiem.

Piec około 50-60 min w temp. 190st ja piekłam pod przykryciem dopiero pod koniec pieczenia odkryłam, aby się troszkę zarumieniło, po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z upieczonymi ziemniakami. Pieczeń na zimno smakuje wybornie jako zastępstwo dla wędliny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 05.01.2013 11:12
takiego kurczaczka to bym zjadła:D
wyattearp 05.01.2013 10:28
lubię!!!!!!!!!
adelajda 05.01.2013 10:27
kurczaka w każdej postaci lubię
ziutula
ziutula 05.01.2013 10:26
apetycznie podano
PIOTR11 05.01.2013 10:05
apetyczny,chętnie bym skosztował takie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak