Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na rosole
W tym przepisie znajdziecie informacje, jak doprawić flaki w rosole i przygotować je już po ugotowaniu. Polecam te przyprawy i dodatki, bo nadają całemu wywarowi charakter i pyszny smak!
1. Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą.
2. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle, aby flaki zostały przykryte wodą.
3. Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy). Po tym czasie wylewamy wodę, w której się gotowały, wyrzucamy czosnek.
4. Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i przyprawą w płynie - podajemy gorące.
* W przepisie jest litr rosołu, nie wliczam wody w której zostały gotowane do miękkości.
Dodam, że to jest rosół drobiowy, na takim właśnie gotuje, bo my nie lubimy wołowego.