Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Flaki wołowe na rosole

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rosół 1 litr
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
pieprz 0,5 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
marchewka ugotowana 1 sztuka
flaki wołowe 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na rosole

W tym przepisie znajdziecie informacje, jak doprawić flaki w rosole i przygotować je już po ugotowaniu. Polecam te przyprawy i dodatki, bo nadają całemu wywarowi charakter i pyszny smak!

1. Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą.

2. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle, aby flaki zostały przykryte wodą.

3. Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy). Po tym czasie wylewamy wodę, w której się gotowały, wyrzucamy czosnek.

4. Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i przyprawą w płynie - podajemy gorące.

* W przepisie jest litr rosołu, nie wliczam wody w której zostały gotowane do miękkości.
Dodam, że to jest rosół drobiowy, na takim właśnie gotuje, bo my nie lubimy wołowego.

Sprawdź też inne pomysły na przygotowanie flaczków:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.12.2014 16:53
smaczne flaczki
Margo1 02.09.2012 17:10
popieram Agiatis i emeslive
emeslive 10.04.2012 09:18
@Henryka Co rozumiesz przez "Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych."? Każdy przyprawia tym czym lubi. Jest czosnek i majeranek - jak dla mnie wystarczy. Kto powiedział, że rosół musi być wołowy? Warzywny, też będzie dobry, nie jest tak intensywny przez co smak flaków będzie lepiej wyczuwalny. Twój komentarz świadczy jedynie o tym, że gotujesz "na przepis" a nie "na smak" czyli marna z ciebie kucharka.
Agiatis 12.03.2012 07:23
a co do ilości rosołu- nie wiem jakie rzadkie zupy jadasz Ty, ale u nas flaki muszą być gęste. Proszę zastanów się następnym razem jeśli komuś pojedziesz w taki sposób. Pozdrawiam Agiatis
Agiatis 12.03.2012 07:13
Henryka, gotowałam flaki. Ty gotujesz na wołowym, ja nie. My takowe lubimy i jemy właśnie takie. Jeśli chodzi o włoszczyznę to każda gospodyni domowa czy kucharka w,e że jak pisze (czy w składnikach napisany rosół) rosół to Wołoszczyzna była w nim gotowana. Taka jak napisałaś marchew, pietruszka, seler. rosół już doprawiony odpowiedni i Właśnie na nim gotuje Falki. Jesli ktoś gotuje inaczej niż Ty nie wyśmiewaj, krytykuj ze robi inaczej!
Henryka2 11.03.2012 22:22
I jeszcze jeden kiks - 0,5 kg flaków to ok 1,8 litra zupy.Więc skąd ten 1l? Żenada
Henryka2 11.03.2012 22:09
A reszta włoszczyzny gdzie jest?! Smak flakom nadaje nie marchewka (czemu na litość gotowana?!) a seler korzeniowy i przyprawy.Rosół powinien być wołowy.Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych. To co tu zaprezentowałaś jest nie do zjedzenia i świadczy o tym,że nigdy flaków nie gotowałaś.
Agiatis 11.03.2012 20:44
drobiowy;)
halina17 11.03.2012 19:50
smaczne- jaki rosół wołowy , drobiowy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak