Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na rosole
Flaki na rosole to jeden z najpopularniejszych sposobów na ich przygotowanie. Połączenie mięsnego wywaru z wołowiny i kurczaka z flaczkami tworzy pożywne danie obiadowe. Do tego oczywiście warzywa!
1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy do momentu aż zacznie wrzeć. Odlewamy wodę, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i znów wkładamy do garnka.
2. Obieramy marchewkę. Pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w całości lub przekrojone na pół. Dodajemy pęczek natki pietruszki, który na koniec gotowania wyjmujemy. Cebulę podpalamy na ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 1,3 godzin na małym ogniu. Doprawiamy do smaki solą i pieprzem.
3. W tym samym czasie flaki wołowe odmrażamy, zalewamy wodą i gotujemy. Po kilkunastu minutach gotowania wymieniamy wodę i znów gotujemy ok. godziny/półtorej.
4. Ugotowane flaki odcedzamy. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Mięso z rosołu kroimy na drobne kawałki. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do flaków. Doprawiamy przyprawą do flaków i majerankiem. Gotujemy jeszcze co najmniej pół godziny.