Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z rosołu
Skrzydła umyć, zalać zimna wodą i gotować na bardzo małym ogniu. Podczas gotowania zbierać pianę.
Po około 40 minutach dodać warzywa. Jeżeli wody jest za mało, dolać tyle, żeby warzywa były przykryte.
Dalej gotować na małym ogniu około 40 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyjąć skrzydła i "obrać" z mięska. Kości i skóry wyrzucić.
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić.
Rosół przecedzić przez sitko.
Do gorącego rosołu dodać żelatynę (chociaż ja nie zawsze daję, ale dodając mamy pewność, że się zetnie). Mieszać tak długo, aż się rozpuści. Nie gotować.
Do salaterek włożyć mięso, warzywa. Zalać rosołem, posypać natkę i odstawić do lodówki.
Podawać z cytryna lub polaną octem.