Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Gołąbki z młodej kapusty to pyszny obiad, który szczególnie uwielbiają dzieciaki. To tradycyjne danie podać możecie z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Kroki postępowania:
Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, 1 dużej główki lub 2 małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.
Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. (Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Parzymy młodą kapustę w wodzie, z 2-3 minuty i odcinamy stopniowo zewnętrzne liście. Po odcięciu zewnętrznych nadal parzymy i odcinamy kolejne liście.
![Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym1-2.jpg)
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na oleju. Mięso mielone 60 dag - ma być surowe np. z łopatki/karkówki/indyka/królika). Do mięsa dajemy ciepłą podsmażoną cebulę. Mieszamy.
![Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym2-2.jpg)
Ugotować 5 woreczków ryżu, nie polewać ich zimną wodą. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań Kucharek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Całość dobrze mieszamy i farsz będzie już gotowy.
![Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym3-2.jpg)
Farsz zawijamy w liście, formując kształt gołąbków.
![Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym4-2.jpg)
![Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym5-2.jpg)
![Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym6-2.jpg)
Przygotowujemy bulion. Wykorzystujemy do niego wodę, w której parzyliśmy kapustę. Dodajemy kostkę rosołową. Gołąbki, prawie do pełna, zalewamy bulionem.
![Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym7-2.jpg)
Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z kapusty młodej trzymamy w piekarniku do 1 godziny, w temperaturze 170 stopni.
![Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym8-2.jpg)