Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grecka pomidorowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 500 g
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
natka pietruszki 1/2 pęczka
szalotka 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
oliwa
bulion cielęcy 750 ml
tymianek 2 gałązki
lubczyk świeży 1 gałązka
makaron ryżowy 100 g
ser feta 100 g
koncentrat pomidorowy
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka pomidorowa

Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem.
Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę.
Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.04.2017 21:11
rewelacja!
Grazyna0211 25.04.2017 13:34
świetna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak