Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią

5.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szaszłyki

pierś z kurczaka
1/2 kg
boczek
6 plastrów
cukinia
1 sztuka
papryczka chili
4 sztuki
papryka czerwona
1 sztuka
papryka zielona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
cebula
2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżka

Marynata

olej
1/2 szklanki
papryczka chili
1 sztuka
keczup
4 łyżki
ocet winny
1 łyżka
sos sojowy
2 łyżki
czosnek
2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią

Kroki postępowania

1
Olej mieszamy z octem winnym, keczupem, sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili. W marynatę wkładamy pierś i marynujemy przez 2 godziny.
Krok 1 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
2
Następnie należy przygotować warzywa.
Papryczki chili kroimy na małe kawałki, papryki w dużą kostkę, a cukinię w talarki. Cebulę kroimy na półksiężyce a następnie rozwarstwiamy. Boczek kroimy w średnią kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na średnie kawałki.
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
3
Następnie nakładamy na patyki do szaszłyków przygotowane składniki naprzemiennie.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
4
Solimy i pieprzymy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieczemy na grillu z każdej strony przez około 30 minut. Podczas pieczenia możemy polewać pozostałą marynatą od piersi.
Krok 4 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 02.09.2015 21:50
Smacznie, lekko i kolorowo
misia53 04.05.2015 20:51
ależ apetyczne!
Pani Domu 04.05.2015 17:26
wyglądają ładnie i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak