Przepis i sposób przygotowania na: grillowany bakłażan z sosem pomidorowo paprykowym (z pieczonymi ziemniakami)
Kroki postępowania
Proporcje podałam na 2 osoby do 1 dużego bakłażana. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam cebulę z szczyptą soli i gorczycą białą (1 łyżeczka). Paprykę umyłam, odcięłam nasiona i pokroiłam w kostkę a następnie dodałam do cebuli. Razem z papryką dodałam też pomidora którego sparzyłam, obrałam i pokroiłam. Posoliłam. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut z tymiankiem.
Dodałam koncentrat. Jeśli koncentrat jest gęsty można go rozcieńczyć wodą ale nie za dużo bo powinien być bardzo gęsty. Całość przyprawiłam rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami i chili. Sos jest gotowy.
Bakłażana pokroiłam na plastry (6 mi wyszło) wzdłuż. Takie plastry należy posolić i odłożyć aż puszczą sok (żeby nie był gorzki), opłukać pod zimną i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie nasmarować oliwą posolić i popieprzyć. Grillować z obu stron do zrumienienia.
Plastry przekładać sosem, jeden na drugim. Ja robiłam dla 2 osób po 3 plastry jeden na drugim, ale można pójść wyżej.
Podawałam z pieczonymi ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi. Można też przełożyć serem jak ktoś ma apetyt, ja szczerze mówiąc najadłam się bardzo taką porcją z połowy bakłażana i 3 ziemniakami… Polecam Smacznego.