Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi
W naczyniu myjemy dokładnie szpinak, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy . Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
Sos: konfiturę z żurawiny gotujemy z białym winem – 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem a na koniec dodajemy do gotowania łyżkę masła i mieszamy aż masło się rozpuści ( masło zagęści sos) – chwilkę gotujemy.
Łososia grillujemy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Uważamy, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
Na talerzu wykładamy zgrillowanego łososia, szpinak z pomidorkami oraz chipsy ziemniaczane. Na koniec skrapiamy sosem.