Przepis i sposób przygotowania na: Grulownik
Kroki postępowania
Robimy rozczyn z letniej wody i drożdży oraz odrobiny cukru. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Łączymy rozczyn z mąką. Wyrabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na 3 godziny, aby wyrosło.
![Krok 1 - Grulownik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grulownik1-2.jpg)
Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki, ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite.
Ser mielimy, dodajemy ziemniaki przepuszczone przez praskę, jajko, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.
![Krok 2 - Grulownik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grulownik2-2.jpg)
Na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy placek, ja robię okrągły. Na ciasto wykładamy nadzienie i posypujemy wg uznania cukrem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
![Krok 3 - Grulownik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grulownik3-2.jpg)
Najlepiej oczywiście smakuje przy porannej kawie.
![Krok 4 - Grulownik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grulownik0-2.jpg)