Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Kroki postępowania
![Krok 1 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym1-2.jpg)
![Krok 2 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym2-2.jpg)
Odsączone układamy na talerzu. Podajemy w towarzystwie śliwkowego sosu.
![Krok 3 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym3-2.jpg)
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kurkumę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
W cieśnie maczamy mięso i smażymy.
![Krok 4 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym4-2.jpg)
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pozbawione pestek świeże śliwki oraz śliwki suszone. Całość podlewamy winem. Gdy wino wyparujemy śliwki podlewamy delikatnie wodą i dusimy aż zmiękną.
![Krok 5 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym5-2.jpg)
Gotowy sos podajemy do przygotowanych kąsek.
![Krok 6 - Gryczane kąski z sosem śliwkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gryczane-kaski-z-sosem-sliwkowym6-2.jpg)