Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Idealna szarlotka

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
0,5 kg
masło lub margaryna
250 gram
jajko
1 szt
żółtko jajek
2 szt
cukier puder
150 gram
śmietana
2-4 łyżki
jabłka
2 kg
cynamon
do smaku
cukier puder
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Idealna szarlotka

Mąkę z masłem posiekać na stolnicy, dodać cukier, jajko, żółtka i śmietanę. Wszystko krótko połączyć ze sobą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić i przełożyć do garnka z 3 łyżkami wody. Podgrzewać aż zmiękną, ciągle mieszając. cynamon. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i wyłożyć na spód przygotowanej brytfanny. Włożyć na 10min do rozgrzanego co 190C piekarnika. Wyjąć, wyłożyć jabłkami i druga częścią ciasta. Wierzch nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.08.2012 12:34
daję na wierz pianę z białek pod koniec pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak