Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
Kroki postępowania
Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera.
![Krok 1 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-z-biala-czekolada-i-bezikami1-2.jpg)
![Krok 2 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-z-biala-czekolada-i-bezikami2-2.jpg)
Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia
![Krok 3 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-z-biala-czekolada-i-bezikami3-2.jpg)
![Krok 4 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-z-biala-czekolada-i-bezikami4-2.jpg)
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy.
![Krok 5 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-z-biala-czekolada-i-bezikami5-2.jpg)