Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa symfonia
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się szklista. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy już na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt pieczemy w prostokątnej formie przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na maśle przez ok. 10 minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
Masa budyniowa:
W 100 ml mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka gotujemy i wlewamy do niego rozpuszczone wcześniej budynie. Zagotowujemy. Nakrywamy folią i dajemy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do uzyskania masy.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Połowę kremu budyniowego wykładamy na biszkopt. Na krem wykładamy masę jabłkową. Biszkopty maczamy w galaretce i układamy na jabłkach. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Na schłodzone ciasto wylewamy resztę galaretki i wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na galaretkę wykładamy resztę kremu budyniowego przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i wkładamy na ciasto. Dekorujemy startą czekoladą.