Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki- smak lata
Kroki postępowania
Resztę składników - oprócz masła- włożyć do miski. Dodać mleko z drożdżami- wyrobić ciasto- (ok. 10-15 min). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto zostawić w misce, przykryte ściereczką na ok 1,5 godziny- do podwojenia objętości.
![Krok 1 - Jagodzianki- smak lata foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jagodzianki-smak-lata1-2.jpg)
Ciasto podzielić na 16 części.
każdą część formować w placek (ja to robię ręką; można wałkować). Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód. dokładnie skleić brzegi i Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej okrągły kształt.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-45 min do napuszenia.
![Krok 2 - Jagodzianki- smak lata foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jagodzianki-smak-lata2-2.jpg)
Piec 18-20 min w temp. 190-200 stopni.
Smacznego!
![Krok 3 - Jagodzianki- smak lata foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jagodzianki-smak-lata3-2.jpg)