Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa rozkosz z bitą śmietaną- biszkopt
Ciasto:
Żółtka utrzeć na puszystą masę (dokładnie i długo). Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną. Mąkę łączę z kakao, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Do białek dodaję trochę żółtek, 2 łyżki mieszanki z mąki i dokładnie i delikatnie mieszam jak już składniki połączą się dodaję resztę żółtek, resztę mąki i znów dokładnie i delikatnie mieszam.
Blaszkę smaruję cieniuteńko masłem i obsypuję delikatnie bułką tartą.
Biszkopt piekę 35 min w 180 stopniach.
Masa czekoladowa:
Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i żelatyną (wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzoną). W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z 0,5 szklanki śmietany kremówki, gdy się dokładnie rozpuści ostudzić. Dodać do ubitych jaj rozpuszczoną czekoladę i kakao, a następnie resztę śmietany i cukru. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać wódkę i znów dokładnie wymieszać.
Bita śmietana:
Kremówkę ubić z rozpuszczoną w odrobince wrzątku żelatyną i ostudzoną. Dodać cukier puder.
Składanie:
Biszkopt dzielę na 2 części. Na pierwszą część nakładam masę czekoladową, przykrywam drugą częścią i nakładam bitą śmietaną. Całość posypuję kakao.