Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kartoflanka z Dublina :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

30 dag wołowiny rosołowej,1 duża marchewka,½ pietruszki,1/8 średniego selera
1 łyżka masła ,2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
bulion wołowy
1 kostka
por
1/4 szt.
czosnek
1 ząbek
cebula
3 szt.
boczek wędzony
5 dag
ser cheddar
5 dag
woda
1 l
olej
2 łyżki
śmietana kremówka
1/2 szklanki
ziemniaki
6- dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z Dublina :

Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak