Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z cukinią i szpinakiem w stylu orientalnym
Wodę zagotować w garnku, a kiedy zacznie wrzeć, wsypać kaszę. Nie wolno mieszać - jeśli się zamiesza, kasza się przypali. Gdy woda znowu zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień na minimum, tylko tyle, żeby utrzymać temperaturę. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w plasterki łodygi selera. Po kilku minutach, gdy seler delikatnie zmięknie, dodać szpinak i zamieszać. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać na patelnię, kiedy liście szpinaku stracą objętość. Posolić i mieszać co jakiś czas aż cukinia zacznie puszczać sok. Dodać pozostałe przyprawy, zamieszać i dusić jeszcze około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Mieszać co jakiś czas.
Kaszę wymieszać z warzywami. Po nałożeniu na talerze posypać prażonym sezamem i skropić sosem sojowym.