Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa babka
Kroki postępowania
Czekoladę kroimy na mniejsze części (kostkę).
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady).
![Krok 1 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka1-2.jpg)
![Krok 2 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka2-2.jpg)
![Krok 3 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka3-2.jpg)
![Krok 4 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka4-2.jpg)
![Krok 5 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka5-2.jpg)
Upieczona babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy.
WYKOŃCZENIE:
W garnuszku rozpuszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. W trakcie rozpuszczania dodajemy kawę (na kolor i smak). Całość mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy.
Otrzymaną kawową czekoladą oblewamy upieczoną babkę. Po oblaniu dodatkowo ją dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią kwiaty wykonane z płatków migdałowych. Ich środki zrobione są natomiast z suszonej żurawiny.
![Krok 6 - Kawowa babka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kawowa-babka6-2.jpg)