Przepis i sposób przygotowania na: Klarowane masło
Kroki postępowania
Do klarowania musimy kupić masło dobrej jakości (minimum 82% tłuszczu mlecznego) - bez dodatków olejów roślinnych. Rozpuszczamy je w garnuszku o grubym dnie na jak najmniejszym ogniu. Podczas podgrzewania na jego powierzchni zbierze się biała piana.
![Krok 1 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo5-2.jpg)
![Krok 2 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo3-2.jpg)
![Krok 3 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo4-2.jpg)
![Krok 4 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo1-2.jpg)
![Krok 5 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo2-2.jpg)
Przechowujemy w lodówce.
Masło sklarowane ma znacznie dłuższą trwałość niż tradycyjne, nawet kilka miesięcy.
Używamy do smażenia, pieczenia i gotowania.
![Krok 6 - Klarowane masło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/klarowane-maslo0-2.jpg)