Przepis i sposób przygotowania na: Klops nadziany kaszą gryczaną
Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć, rozdrobnić i dodać do mięsa. Wymieszać z jajkiem i przyprawami.Dokładnie wyrobić na jednolitą masę
Mięso rozłożyć na desce posypanej bułką tartą,wilgotnymi dłońmi uformować prostokąt o grubości ok.1,5 cm. Na środek położyć kaszę, zwinąć i zlepić brzegi. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do keksówki . Piec 45 minut w 180 *C,wyjąć odwinąć papier przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze 5 minut aby się zrumieniło.
Resztę pieczarek pokroić w plastry, poddusić w rondelku, dodać śmietanę i dusić do miękkości.Przyprawić solą , pieprzem.Na koniec warto posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki. Gotową pieczeń kroimy w plastry podajemy z pieczarkami w śmietanie i ulubioną surówką.