Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy ziemniaczane z pieczarkami w sosie
Ziemniaki obrać i potrzeć na tarce, osaczyć na sicie lub odcisnąć przez płótno. Dodać jajko, mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucać łyżką na wrzącą osoloną wodę.
Boczek pokroić w paski, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć. Kluchy osączyć, podawać boczkiem.
Sos:
Pieczarki umyć, pokroić i smażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, do garnka wlać trochę wody dodać kostkę rosołową i dodać usmażone pieczarki, zaciągnąć zawiesiną z mąki i zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.
Kluski osączyć na sicie nakładać na talerze, posypać usmażonym boczkiem a z boku wlać pieczarki w sosie.
SMACZNEGO!!!