Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z boczkiem i serem Joanny
1,5 ka ziemniaków surowych
2 szklanki mąki pszennej
jajko
sól
boczek 500 gram
twaróg 200 gram
Kluski z boczkiem i serem - PRZYGOTOWANIE:
Nic trudnego tylko na paluchy trzeba uważać :) Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce odciskamy z wody dodajemy jajko sól pieprz mielony ja dodaje trochę mielonej ostrej czerwonej papryki make i mieszam . Konsystencja ciasta jest dosyć lepka . Nakładam ciasto na deseczkę . Łyżkę maczam w gotującej wodzie z garnka i sobie formuje ciasto na deseczce i i szybkimi ruchami wrzucam ciasto łyżką do wody małymi porcjami . tak miej więcej jedna deseczka na jeden raz. Jak się ugoruję to wyjmuję i przekładam do durszlak i znowu następna porcja ciasta . Na patelni smażę świeży boczek pokrojony w plasterki .Wyjmuje kluchy z durszlaka przepłukuje go najpierw lekko wodą i wkładam do miski i dodaje boczek usmażony i ser mieszam przekładam na talerze dodaje surówkę.