Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski z okrasą

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak
1 kg
mąka ziemniacza
250 g
jajko
2 sztuki
boczek
20 dag
cebula
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z okrasą

KLUSKI
Obrane, ugotowane, zimne ziemniaki mielę w maszynce do mięsa,
przekładam do miski i zagniatam z jajkami, mąką ziemniaczaną.
Z ciasta formuje małe kulki i robię palcem wgłębienie (w każdej).
Kulki układam na ściereczce kuchennej, a następnie partiami
wrzucam do garnka z gorącą wodą. Ugotowane kluski przekładam
na półmisek.
OKRASA: boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, gdy się
podsmaży drewnianą łyżką mieszam z posiekaną cebulą i
smażę kilka minut na rumiano.
Gotową okrasą oblewam ciepłe kluski z dziurką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak