Przepis i sposób przygotowania na: Knedel z truskawkami gotowany na parze
Kroki postępowania
Masę na knedel wyłożyć na folię spożywczą . Posypać połową truskawek wciskając ją w ciasto. Zwinąć za pomocą folii w rulon .
* można skrócić czas gotowania robiąc zamiast 1 dużego 2 - 4 mniejszych knedli.
** po pokrojeniu wyszło 8 plastrów ( 6 grubych i 2 ,, piętki")
Tak mi sie spodobało gotowanie w folii spożywczej , że w zasadzie większość kluch tak robię. Nie rozpadną się , soki nie wygotują , no i co by tu nie mówić 1/10 roboty.
Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.
Pokroić w grube plastry.
Podawać polany masłem z bułką i cukrem posypany pokrojonymi truskawkami.
Osobno podać kwaśną gęstą śmietanę.